Forskare studerar miljögifter

Uppdaterad
Publicerad

De höga halterna av miljögifter i fiberbankarna längs Norrlandskusten ska analyseras ytterligare.

Forskare och Sveriges geologiska undersökning, SGU, genomför den här veckan provtagningar längs Ångermanälven.

– I det förra projektet koncentrerade vi oss på att hitta fiberbankarna och få en uppskattning om deras utbredning och geografiska läge. I det här projektet koncentrerar vi oss på att titta på spridningen av föroreningarna som ligger inbäddade i fiberbankarna. Vi vill få reda på hur föroreningarna tas upp i näringsväven, säger maringeologen och projektledaren Anna Apler.

Giftkusten

Längs Västernorrlands kust finns sediment som vittnar om pappers- och massaindustrin. Det handlar om stora mängder fibrer som samlats i fiberbankar i vattnen nära industrierna.  Fiberbankarna innehåller giftiga ämnen, miljögifter som DDT och PCB men även tungmetaller som kvicksilver och arsenik.

– Här i Västernorrland har vi en väldigt snabb landhöjning, nästan en centimeter per år. Det gör att fiberbankarna grundas upp, alltså kommer närmare vattenytan. Det innebär också att fiberbankarna riskerar att spridas, berättar Anna Apler.

-  Vi hoppas att med ny kunskap och nya underlag om hur stabiilt de här fiberbankarna ligger, att vi kan sätta in rätt saneringsåtgärder, säger Lovisa Zillén, enhetschef på SGU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet