Spice letar sig ner i åldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Spiceanvändandet är väl utbrett bland Västernorrlands skolungdomar och det letar sig ner i åldrarna. Socialtjänsten har fått in 13-åringar som rökt nätdrogen. Mittnytt har träffat Niklas som går i gymnasiet och han säger att det förekommer på skolorna och det är lätt att få tag i.

Mittnytt har träffat en av Västernorrlands många ungdomar som röker ”Spice”. Nätdrogen har uppmärksammats kraftigt den senaste tiden då missbrukare kollapsat på offentliga platser efter att ha rökt den syntetiska alternativet till Marijuana. Men det är inte bara missbrukare som använder preparatet. Socialtjänster runtom i länet ger en samstämmig bild av ett utbrett användande bland skolungdomar.

– Vi har fått in 13-åringar som rökt Spice, det verkar vara både lättillgängligt och billigt och det är saker som attraherar ungdomar, säger Annika Backström enhetschef på Socialtjänsten i Sundsvall.

Spice

Starka sorter ger psykoser

Niklas, som heter något annat, träffade oss på en av Västernorrlands gymnasieskolor. Han vill vara anonym men säger att han rökte Spice så sent som dagen innan.

– Jag köper av en kompis, och jag vet att det röks på skolorna, säger han.

Niklas har rökt olika sorter av nätdrogen.

– Det finns sorter som gör en sömnig, sorter som gör att man ser saker och starka sorter som gör att man får psykoser, säger han.

Man vet aldrig vad man får

Styrkan på nätdrogen är ett av många problem som både polis och sociala myndigheter identifierat med det nya preparatet.

– Man vet aldrig vad man får, dels finns det olika sorter som förändras hela tiden och dels så får man olika styrkor beroende på hur mycket pulver man blandar ut med tobaken, säger Josef Wiklund brottsförebyggande chef på Sundsvallspolisen.

Spice är ett samlingsnamn för olika pulversubstanser, innehållet förändras ständigt för att undvika narkotikalagstiftningen. På olika webbsidor som man kan beställa pulvret som sedan blandas ut med tobak. Styrkan avgörs dels av vilket pulver som beställs och dels hur mycket som blandas ut. Att tunga missbrukare kollapsat av drogen är inget som avskräcker Niklas.

– Jag vet vem det var som blandade och jag skulle aldrig köpa av honom, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spice

Mer i ämnet