Sprinteliten utan träningslokal

Uppdaterad
Publicerad

Sverigeeliten i sprint tränar just nu i Sundsvall. Men träningslokaler är det ont om. I Nordichallen spelar TV4 in Gladiatorerna.

Sveriges tre snabbaste män har valt att träna i Sundsvall, tack vare tränaren Håkan Anderssons meriter. Trots att träningslokalerna som Sundsvall kan erbjuda knappast håller världsklass.

– Nästan var enda kyrkby har bättre träningslokaler än Sundsvall, säger tränaren Håkan Andersson.

Nordichallen uthyrd

I vanliga fall tränar både elitidrottarna och friidrottsföreningens uppemot 200 medlemmar i Nordichallen men när den är uthyrd så har föreningen ingenstans att träna.

– De som driver hallen har säkert ett uppdrag att försöka hyra ut den så mycket som det går. Men konsekvensen är att man stänger ute idrotten under väldigt lång tid, säger tränare Håkan Andersson.

På kommunen säger man att mellan december och mars får Nordichallen endast användas för idrott. Resterande månader av året ska den helst hyras ut.

– Vi har ett intäktskrav på den här anläggningen på tre miljoner per år. Idrotten står för en liten del och dom här arrangemangen står för en ganska stor del, säger Lars-Erik Återgård, idrotts- och fritidschef i Sundsvall.

Kommunen betalar hyran

Just nu pågår inspelningen av Gladiatorerna i Nordichallen. Meter Television, som producerar programmet åt TV4, betalar kommunen 320 000 kronor för de två månader som dom använder hallen.

– Från vår sida så tar vi hyra av alla som hyr anläggningen. Vi tar ut mer i hyra av privata aktörer än vad vi gör av föreningar, säger Lars-Erik Återgård, idrotts- och fritidschef i Sundsvall.

Men samtidigt som kommunen tar ut hyra för Nordichallen så betalar det kommunalägda bolaget Stadsbacken 175 000 kronor till just produktionen av Gladiatorerna.

– Tittar man på ett turistekonomiskt netto så är det en väldigt positiv affär och då ska man också lägga på sändningstiden som blir från Sundsvall, säger Maria Åslin som är marknadschef på Näringslivsbolaget

Fel att hyra ut

Men den publiciteten hjälper inte friidrottarna som saknar träningslokal och Håkan Andersson är kritisk till kommunens beslut att hallen ska hyras ut så mycket som möjligt.

– Fram till att vi har drägliga förhållanden med en friidrottshall så tycker jag att det är ett dåligt beslut, säger Håkan Andersson.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.