Ständigt bråk på bussen

Uppdaterad
Publicerad

– Visst är man rädd ibland. Ibland knyter det sig i magen när man ser vem som står på hållplatsen och man vill inte stanna trots att man måste, säger busschauffören Ylva Åström. Hot och våld – vardag för en busschaufför.

Busschaufförer som tar ut semester för att slippa de värsta turerna  – arbetspass där stressade förare kallt får räkna med spottloskor och hot från påverkade passagerare.

Ylva Åström beskriver ett arbete där det inte går en dag utan incidenter och bråk.  Hon har kört buss ui nio år och konstaterar att arbetsklimatet förändrats – och definitivt inte till det bättre.

– Vi kan ju inte acceptera att en arbetsmiljön där vi blir hotade, slagna och spottade på.

– Vi kör ju faktiskt för att folk ska kunna ta sig någonstans, säger hon.

Hot och våld vardag

Hon beskriver en situation där hot och våld har blivit en del av busschaufförers vardag.   Chaufförer som har tidtabeller att hålla, men som får ägna tid åt resenärer som vägrar betala, som kommer med glåpord eller som bara upprörda över borttappade busskort.

Vissa turer är mer utsatta än andra, speciellt på nattbussarna under löningshelgerna.

– Vissa kollegor byter eller tar semester på natthelgspassen för att de tycker att det är obehagligt att köra turer där många resenärer är alkoholpåverkade, säger Ylva Åström.

Hon berättar hur det varit en rad hotfulla incidenter den senaste tiden, och hur en kollega till henne så sent som förra veckan blev överfallen och slagen av två män som vägrade betala för sig.  I vintras utsattes en förare för ett knivrån och numera är all kontanthantering på bussarna helt borta.

Få kameror – som dessutom försvinner

Säkerhetskameror är ett skydd och en säkerhet, menar Ylva Åström, men idag är bara ett fåtal bussar försedda med kameror.

Snart blir det inga kameror alls – de som finns idag försvinner när bussföretaget Nobina tar över stadstrafiken i Sundsvall efter Keolis.

Enligt Martin Drakenberg på Nobina håller företaget dock på att ”se över kamerafrågan”.

Men, säger han, inget beslut är ännu fattat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.