Stor risk för skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är brandrisken stor i både Ångermanland och Medelpad. Räddningstjänsten avråder folk från att elda, men det råder i nuläget inte eldningsförbud.

SMHI har utfärdat en klass-ett varning för varmt vädret längs hela norra Norrlandskusten. Från i morgon fram till torsdag väntas temperaturer på upp till 30 grader.

– Vi kommer troligtvis att flygspana efter skogsbränder en eller två gånger per dygn i Västernorrland, säger inre befäl på räddningstjänsten i Medelpad, Lars L. Hammarström.

Bland annat grillar utgör en stor brandfara. Sedan tidigare avråder räddningstjänsten från att elda i skog och mark, men något eldningsförbud är inte aktuellt i nuläget.

– Det råder inte eldningsförbud, men man bör vara mycket försiktig och helst inte elda alls. Det gäller även fasta eldningsplatser, säger Lars L. Hammarström.  

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inträffar omkring 4000 gräs- och skogsbränder i Sverige varje år. Vid torka ökar brandrisken stort. Särskilt vid varmt väder när många eldar eller grillar ute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.