Granskning efter Mittnytts avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Kvitton som saknas, ofullständiga redovisningar och ett stort antal kortanvändare som bryter mot kommunens regler. Efter Mittnytts avslöjande utreddes kontokortsslarvet på barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall och en lång rad brister har nu upptäckts.

– Jag tycket det är jätteallvarligt. Alla brister är jätteallvarliga, säger Ulf Frykberg på barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall.

Det var i maj som Mittnytt avslöjade stora brister i kommunens hantering av sina sammanlagt 800 kreditkort. Nu har Barn- och utbildningsenheten, genom ett stickprov, granskat hur deras 156 kort används.

Deltagarlistor saknades

Det visade sig att skolor gjort inköp hos företag som kommunen inte har avtal med och att det inte finns deltagarlistor på resor och middagar som betalats med kreditkort. Dessutom saknas kvitton i hälften av dom granskade fakturorna.

Hur vet ni att korten inte använts privat?

– Det är det som är så allvarligt. Det kan vi egentligen inte göra. Men man kan ju se utifrån vad det är man har handlat att det finnes en rimlighet i det är saker som behövs till verksamheten, säger Ulf Frykberg.

Godkände egna inköp

Mittnytt kunde också avslöja att rektor Roy Resare själv attesterade, det vill säga godkände, inköp som gjorts med hans kommunkort. Och han är inte ensam, av de granskade fakturorna har 20 procent attesterats av kortinnehavaren själv.

Roy Resare hade dessutom lånat ut sitt kortet till anställda på Lidens skola trots att det strider mot kommunens egna regler. 

– Vi kommer att gå ut tydligt med vad det är för regler som gäller. Sen måste vi också göra en omprövning av samtliga kort. Så att vi bara har dom kort vi behöver ha, säger Ulf Frykberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.