Stora öringar i restaurerad bäck

Uppdaterad
Publicerad

Efter över hundra arbetstimmar har öringsentusiasterna i Njurunda fått sin belöning. Nu leker de vilda havsöringarna i bäcken de jobbat med.

Plötsligt var de bara på plats, öringar på fem, kanske sju kilo leker i den lilla bäcken som via ett större vattendrag mynnar i Ljungan.

– Det är fantastiskt kul att se att alla de här stora öringarna intar lekområdena, säger Daniel Persson som håller i trådarna för restaureringen av bäcken.

Vilda fiskar på lekplatser som innte funnits om inte han och ytterligare ett tiotal entusiaster lagt ett omfattande arbete på att återskapa bäckens naturliga miljöer.

– De största stenarna har vi spettat loss med spett och lagt ut, förklarar Daniel Persson och pekar ut över bäcken där man också spridit flera ton lekgrus för att öringarna ska trivas och kunna fortplanta sig.

När de började arbetet var bäcken igenslammad, stillaflytande och full av skrot som bildäck och takplåtar. Nu är bottnarna rena och fina på det restaurerade partiet. Vi frågar Daniel varför han lägger så mycket tid och kraft på att jobba i bäcken.

– Jag vet vilken potential Ljungan med alla biflöden har och jag har för länge sedan insett att den odlade fisken, som man valt att satsa på, inte har någon framtid. Det är det här som ska till om det ska finnas något i framtiden att lämna över till våra barn, om de vill fiska, säger han och tittar ut mot de lekande vilda havsöringarna i bäcken.

Men leköringarna i bäcken vill Daniel för allt i världen inte fiska upp, de vårdas ömt för att stärka stammen av vild öring i vattensystemet.

– Nej, dom här fiskarna får vara ifred, konstaterar han.

Projektet har genomförts med pengar från statliga fiskevårdsbidraget men nu vill Daniel fortsätta med resten av bäcken och han hoppas på bättre uppbackning från kommunen och fiskevårdsområdet.

– Ska det börja hända grejer under vår livstid måste man börja trycka på gaspedalen nu, menar han.

Med så mycket fisk i bäcken finns naturligtvis risk för tjuvfiske. Daniel och hans kamrater har hittat både nät och utplacerade krokar men tjuvfiske vore dumt, på flera sätt. Lekfisken är ingen attraktiv matfisk och Daniel och hans kompisar håller koll på sina skyddslingar. Dessutom är leken snart slut och då försvinner fisken ut i Ljungan och havet. Men förhoppningsvis har öringarna lagt grunden till en stabil, vild öringsstam i bäcken. Och går allt som det ska kommer ännu flera lekfiskar nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.