Foto: TT

55000 hushåll fortfarande strömlösa

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Ivar orsakade stor förödelse. Tiotusentals abonnenter har blivit strömlösa. En man fick ett träd över sig och skadades allvarligt. De materiella skadorna efter stormen bedöms som stora.

Fortfarande på morgonen är över 55000 hushåll utan ström. Av Eons cirka 28000 strömlösa kunder finns omkring 20000 i Västernorrland. Även Härjeåns Nät, Fortum och Jämtkraft har tusentals kunder utan el.

Vid 01-tiden fick en man i Härjedalen ett träd över sig och fördes till Östersunds sjukhus. Enligt sjukhuset har han buk-, bröstkorg- och skelettskador och hans tillstånd är allvarligt men inte livshotande.

Stormen Ivar

Vid 23-tiden meddelade polisen i Jämtland att den starka vinden börjat att avta i Östersundsområdet för att dra vidare österut. Cirka 90 händelserapporter är upprättade hos polisen angående stormen Ivar. Inga rapporter om personskador hade kommit in till polisen vid 23-tiden.

– Det är mycket egendomsskador, elledningar, hustak som blåst bort och bilar som fått skador, säger Robert Öhman, vakthavande befäl i Västernorrland.

-Det var väldigt hög belastning ett tag. Vi har räknat till ett hundratal händelser, säger vakthavande befäl i Jämtland Hans Ängquist till TT.

Många vägar är fortfarande avstängda, även över E4:an norr om Hudiksvall ligger många träd fällda. Höga Kusten-bron kunde öppnas igen vid 5-tiden på morgonen.

Tågtrafiken är fortsatt inställd. En prognos väntas först vid kl 09 på fredagsmorgonen.

Stora skador i Jämtland

Tidigt på torsdagskvällen drog stormen Ivar in över landet. SMHI utfärdade tidigt under dagen en klass 3-varning för orkanbyar i Jämtlands och Västernorrlands län. För Jämtlandsfjällen, Gävleborgs län samt Västerbottens kustland och inland utfärdades en klass 2-varning.

Mellersta Norrland drabbades tidigt av stormen och polisen varnade allmänheten för att vistas utomhus. För Jämtlands del nådde kulmen vid 21-tiden. Därefter har vindarna mojnat något och legat under 20 m/s vid de flesta mätstationer.

I Åre rasade bland annat delar av taket på Holiday Club ned och drog med sig en högspänningskabel som hamnade på spåret. På vägbanan på E14 föll träd ner över vägbanan och blockerade vägen mellan Åre och Duved. Vid 21-tiden spärrades centrala delar av Östersund av sedan delar av taket på flera fastigheter slitits loss.

Avspärrade vägar

Mängder av rapporter om nedfallna träd och avspärrade vägar har kommit in under kvällen. Enligt Trafikverket har vissa sträckor av 26 vägar i Västernorrland, Gävleborg och Jämtland stängts av för trafik på grund av nedfallna träd eller hårda vindar.

– Massor med träd har blåst omkull och spärrat av vägar, uppger vakthavande polisbefäl i Östersund. Även Flatruetvägen är avstängd och färjan mellan Norderön och Håkansta är satt ur trafik på grund av den hårda vinden.

Tiotusentals strömlösa

Trots stora skador på byggnader hade inga rapporter om skadade personer inkommit under kvällen. Men stormen har orsakat omfattande elavbrott och för många kan det dröja innan elen är tillbaka. Vid 00-tiden var drygt 50000 hushåll strömlösa i de drabbade områden.

Framåt fredagsmorgonen väntas temperaturen falla och det kommer att finnas stor risk för blixthalka.

Långa och omfattande strömavbrott

Tidigare under torsdagen samlades de ansvariga myndigheterna i både Västernorrland och Jämtlands län till krismöten för att samordna sina förberedelser.

Samtliga kommuner, Polisen, Räddningstjänsten, Landstinget, Sjöräddningen, Myndigheten för samhällsberedskap, MSB, och repektive länsstyrelse deltog vid de regionala krismötena. Där summerades erfarenheterna efter stormen Hilde för en månad sedan samtidigt som förberedelserna inför den kommande stormen samordnades.

Boende uppmanades att stanna inne och förbereda sig på att klara upp två till tre dagars strömavbrott.

– Den värsta situationen är långa och omfattande strömavbrott, då kommer samhället att ställas under hård press, sade Martin Neldén, beredskapshandläggare vid länsstyrelsen i Västernorrland.

Skolor håller stängt

Samtliga förskolor och skolor utanför Ånge och Fränsta centralorter, i Västernorrland, kommer att vara stängda under fredagen på grund av stormen. Barnens föräldrar uppmanas att själva ordna tillsyn för barnen, rapporterar SR Västernorrland.

Verksamheten beräknas vara igång som vanligt på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Ivar

Mer i ämnet