Norskt intresse för svensk björnjakt

Uppdaterad
Publicerad

Björnjakten pågår för fullt och intresset för björnjakt i Sverige är rekordstort bland norska jägare och våra kollegor på NRK besökte ett norskt jaktlag på plats i västra Jämtland.

Det norska jaktlaget planerar dagens björnjakt i närheten av Valsjöbyn i västra Jämtland, bara några mil från norska gränsen. Licensjakt på björn pågår även i Norge men där är det nästan omöjligt att fälla en björn, menar jägarna.

Øyvind Christensen hoppas på närkontakt med björn.

– Det viktigaste är att hundarna får jobba, säger han.

Totalt får 102 björnar fällas i Jämtland och Västernorrland och i hela landet är kvoten 319 björnar. En siffra som ska jämföras med Norges 15 lovliga björnar. Men så består Norges björnstam bara av ungefär 200 djur jämfört med Sveriges över 3000 björnar. Och intresset för att jaga björn är rekordstort bland norska jägare.

Färska björnspår höjer pulsen i det norska jaktlaget och de sprider ut sig i terrängen. Hunden har fått vittring på björn, kanske står de redan öga mot öga i skogen.

– Det är kontakt med björn hela tiden, konstaterar Frank Myhr från Exclusive adventures som arrangerar jakten för norrmännen.

Men björnen var inte så lätt att överlista och de norska jägarna tar nya tag, hoppet om att skjuta en björn finns kvar, i alla fall så länge de jagar på vensk mark. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.