Strid om privatisering av Solhaga

Uppdaterad
Publicerad

I Sundsvalls kommun beslutade den avgående socialnämnden på onsdagen att lägga ut äldreboendet Solhaga på entreprenad. Men den nya majoriteten vill riva upp beslutet.

Beslutet togs med knapp marginal. Omröstningen var så jämn att att nämndens ordförande Mats-Johan Adners (M) utslagsröst fällde avgörandet. 

– Det är bekymmersamt att nämnden tar ett så viktigt beslut bara två månader innan man ska avgå, säger socialdemokraten Lena Österlund, som röstade mot förslaget.

Men moderaten Mats-Johan Adner försvarar beslutet.

– Mandatperioden gäller i fyra år.  Inte i tre år och åtta månader. Vi har rätt att ta beslut för hela den period vi är valda.

Beslutet att ett äldreboende ska privatiseras togs av kommunfullmäktige i maj. Socialnämndens beslut i onsdags är nästa steg i den processen. Men det nyvalda styret i kommunen -  Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – vill stoppa beslutet. De anklagar den avgående Koalitionen för att hetsa igenom en upphandling som inte har hunnit kvalitetssäkras. 

– Att väljarna gav oss förtroendet att leda kommunen tycker jag var en tydlig signal om att man inte vill ha några privatiseringar. Det här får effekter både för de boende och ekonomin, säger Lena Österlund (S). 

Det är oklar om kontrakt kommer att hinna skrivas men någon entreprenör innan årsskiftet. Den nya majoriteten ser nu över möjligheterna att stoppa en eventuell upphandling. Men om ett avtal tecknas så kan det bli en dyr affär för kommunen.

SVT: Ger man inte den entreprenör som vinner upphandlingen falska förhoppningar om det nya styret  nu vill riva upp beslutet?

– Ett avtal är ett avtal. Det kan man inte bryta utan att det kostar pengar. I så fall får det nya styret ta på sig ansvar för det, säger Mats-Johan Adner (M).    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.