Jesper Strömbäck, professor i politisk kommunikation

Strömbäck i demokratiutredning

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Strömbäck som är professor i politisk kommunikation har utsetts till expert i regeringens demokratiutredning.

Enligt ett pressmeddelande från Mittuniversitetet, där Strömbäck är verksam, handlar det om den största utredningen på demokratiområdet på över 10 år.

”Otroligt glädjande”

– Det är otroligt glädjande att få ett sådant uppdrag. Jag hoppas kunna bidra till analysen av hur ett förändrat samhälle påverkar det demokratiska deltagandet på sikt och jag hoppas få användning av mina tidigare erfarenheter och kunskaper inom området, säger Jesper Strömbäck.

Utredningens uppdrag är att ta fram förslag för att ”öka engagemanget i den representativa demokratin och för att stärka människors möjligheter till delaktighet och inflytande över det politiska beslutsfattandet mellan valen.”

Stärka demokratin

Det handlar bland annat om att analysera hur demokratin påverkas av att allt färre engagerar sig politiskt. Viktigt blir också att föreslå åtgärder för att få underrepresenterade grupper som unga, kvinnor och utrikes födda att engagera sig politiskt.

Betänkande 2015

Strömbäck var mellan åren 2011 och 2013 huvudsekreterare för regeringens Framtidskommission. Den nya utredningen som heter ”Utredningen om demokratisk delaktighet och inflytande över det politiska beslutsfattandet” leds av Olle Wästberg och ska lämna sitt betänkande i december 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.