Studenterna ratar landstinget

Publicerad

Rekryteringen för att klara sommarbemanningen pågår för fullt inom landstinget i Västernorrland – men sjuksköterskestudenterna väljer andra arbetsgivare.

Bland sistaårsstudenterna på sjuksköterskeutbildningen i Örnsköldsvik är det bara fem av 30 som sökt sig till landstinget i Västernorrland i sommar.

– Jag tänker välja kommunen och det är framför allt för arbetsmiljön – som ny känner man sig skör och är inte varm i kläderna och kommunen erbjuder mig ett bättre arbetstempo, säger Isabella Falk, som tar examen till våren.

Kristina Wikström har ännu inte bestämt sig, utan väljer mellan landstinget och en privat arbetsgivare. Men även för henne är det arbetsmiljön som gör att hon tvekar inför sommarjobb inom landstinget.

– Det är personalbristen som är det största problemet anser jag – det blir mer stress och mer ansvar. Och jag känner en osäkerhet inför det ansvaret.

Sjuksköterskebristen är stor i hela landet och studenterna i Örnsköldsvik har blivit uppvaktade av sjukhusen i grannlänen – men inte av hemmalandstinget.

-  Jag som står och velar om jag ska gå till Gävleborg eller stanna här – varför är det ingen som kommer och drar i mig? Det skulle vara ganska lätt att få mig att stanna kvar om jag fick ett bra erbjudande. Därifrån ringer de och ger mig bra erbjudanden, säger Emelie Stenberg.

Annelie Berglund tillhör dem som satsar på sommarjobb inom landstinget.

-  Jag behöver lite mer fart och fläkt, sedan hoppas jag naturligtvis att man kommer att fixa sitautionen.

Vad behöver man göra?

– Det är väl många saker. Man läser om att  folk har sagt upp sig. Det är klart att den delen måste lösas. Vi är ju för få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.