”Allvarligt och obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvall Energi misstänks för olaglig kartellverksamhet. I förra veckan slog Konkurrensverket till i en gryningsräd mot företaget. Och det var Örnsköldsviks kommun som slog larm.

”Allvarligt och obehagligt”, säger Sundsvall Energis vd  Anders Jonsson i en kommentar till till Mittnytt.

De två kommunala bolagen Sundsvall Energi och Umeå Energi misstänks för olaglig kartellverksamhet. Konkurrensverket gjorde en gryningsräd hos dem i förra veckan.

Två identiska bud

Bakgrunden är en upphandling av förbränning av sopor från Örnsköldsvik som gjordes förra året. De båda var identiska på kronan. 685 kronor per ton.

De båda bolagen förlorade upphandlingen till en tredje aktör. Konkurrensverkets uppfattning är att de båda bolagen troligtvis inte väntade sig någon konkurrens från andra budgivare.

Timråföretag vann

Upphandlingen vanns av Sebnor i Timrå men företaget har ingen egen förbränning utan måste frakta avfallet till någon av de 30-tal förbränningsstationer som finns i landet. Men såväl Sundsvall Energi som Umeå energi har sagt nej till att ta emot avfallet, vilket spär på Konkurrensverkets misstankar, skriver Dagens Industri.

– Det handlar dels om att de gett identiska anbudspriser. Sedan tittar vi också på historien. Vi tror att det har ett mål att höja prisnivån, säger Göran Karreskog, chef på tillsynsenheten som har hand om karteller på Konkurrensverket, till SVT.

Konkurrensskadeavgift

Utredningen kommer att bedrivas i två steg varav den första tar sikte på att klarlägga om kartellsamarbetet styrks i det material som hämtades in vid gryningsräden. Om det finns sådana tecken kan en fortsatt utredning pågå upp till ett år.

Misstankarna anmäldes av Örnsköldsviks kommun när man fann att de anbud som lagts av Sundsvall Energi och Umeå Energi var exakt lika stora. Exakt på kronan 685 kronor per ton.

Det konkurrerande Timråföretaget nöjde sig med 584 kronor.

– Vi tycker oss se hur de båda större företagen försökt höja prisnivån men inte räknade med att de skulle få konkurrens av ett tredje företag, säger Karreskog.

Slog till i gryningsräd

Konkurrensverket slog till i en gryningsräd förra veckan och beslagtog underlag hos Sundsvall Energi och Umeå Energi.

Anders Jonsson, vd Sundsvall Energi:

– Det är allvarligt och obehagligt. Att vi skulle delta i någon form av kartell strider mot allt vi står för. I övrigt vill jag vara försiktig att kommentera en pågående utredning.

Mittnytt: Har ni sagt nej till att ta emot avfall från det företag som vann upphandlingen?

– Vi har haft ett kontrakt med företaget som löpt ut, mer vill jag inte säga.

Riskerar dryga böter

Skulle Sundsvall Energi och Umeå Energi fällas kan det bli tal om en domstolsprövning. Karteller kan bestraffas med en konkurrensskadeavgift på upp till tio procent av årsomsättningen, vilket för Sundsvall Energis räkning skulle innebära upp till 60 miljoner kronor. För Umeå Energi motsvarande 150 miljoner.

– Har det förekommit en överträdelse i form av en anbudskartell är det mycket allvarligt. Karteller är mycket allvarliga inte minst på upphandlingsnivå, säger Karreskog till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.