Sveriges Skottland klarar sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Norrland skulle klara sig bra på egen hand. Kanske också Skåneregionen. Likt Skottland finns de ekonomiska förutsättningarna att kapa banden, enligt ekonomer.

– Norrland skulle klara sig bra, säger Bengt Roström, ekonom på Nordea.

Banken har räknat på hur BRP (bruttoregionalprodukten) per person ser ut i olika regioner i Sverige. Restsverige, framför allt Stockholmsregionen, är rikare. Som Norrland definieras här länen Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

Ett fritt Norrland

– Men gapet till övriga Sverige har minskat hela tiden, säger Roström.

Och förmodligen skulle Norrland komma ännu bättre ut än vad siffermaterialet antyder. Betalningsströmmarna är svåra att överblicka.

– Men om vinsterna från produktionen skulle stanna i norr skulle det förbättra läget, säger Roström.

Stora likheter

På torsdagen röstar skottarna om sin självständighet. Nu är inte debatten om exempelvis ett fritt Norrland aktuell i Sverige, men som ett tankeexperiment finns det stora likheter rent ekonomiskt.

– Norrland är lite som Skottland, med stora naturtillgångar, säger Bengt Roström.

Men det är samtidigt regionernas problem. Konjunktursvackor i industrin, eller allmänt försämrad konkurrenskraft på sikt, skulle slå hårdare där.

– Utmaningen är att det är ett industritungt område, säger Roström.

En annan utmaning är den krympande befolkningen.

Även Lars Jonung, professor i nationalekonomi, tror att Norrland eller för den delen Skåneregionen, skulle klara att stå på egna ekonomiska ben utan den starkaste regionen, Stockholm och Mälardalen.

– De (norrlänningarna) skulle klara sig men frågan är om det innebär att de skulle ha samma levnadsstandard som i södra Sverige. De skulle få ett annat tillväxtförlopp och vilken valutapolitik som Norrland skulle föra blir viktigt. Kommer man att ha en egen valuta eller kommer Norrland att ansöka om medlemskap i EU och på sikt tvingas ta euron? Jag tror att Norrlands valutapolitik är helt avgörande, säger han.

Skog och malm

Norrland sitter på stora delar av naturtillgångarna, som vattenkraften, skogen och malmen, men företagen har oftast huvudkontoren i Stockholm.

-LKAB ägs ju till exempel av den svenska staten och det är samma problem med den svenska statsskulden, hur mycket av den ska norrlänningarna ta över? säger Jonung.

TT: Vilken region i Sverige skulle klara sig bäst utan resten av Sverige?

-Blicken riktas omedelbart till södra Sverige, Skåne, Halland och Blekinge ligger nära Danmark och Nordtyskland och skulle kunna bli en del av den strukturen. Men då skulle man ta över den danska kronan eller euron från Tyskland.

Stockholm då?

-Stockholm skulle klara sig bra, det finns mycket dynamik i Stockholm och den dynamiken är inte avhängig vad som händer i Skåne eller Norrland.

Fakta: Blott Norrland inga adelsmän har

Norrland har många historiskt olika definitioner. Den gängse i dag är de fem länen, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

Men det finns exempelvis en gammal skolgeografi som talar om Dalälven, som nordlig gräns för ädellövskog, kräftor, slott och adelsmän.

Norrland, enligt den översta definitionen, står för 59 procent av Sveriges yta, men bara tolv procent av befolkningen.

Norrlands huvudstad då? Ja, här lär det bli strid direkt. Umeå eller Sundsvall? Fast kanske Östersund och Luleå också vill vara med i den diskussionen.

Viktiga näringar och inkomstkällor är skogen, malmen och vattenkraften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ett fritt Norrland

Mer i ämnet