”Knock out game” i vårt område?

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer i Östersund och en i Sundsvall, har på kort tid blivit utsatta för oprovocerat våld. Tillvägagångssättet tyder på kopplingar till USA.

Det handlar enligt polisen om ett gäng på fler än två personer som oprovocerat attackerar människor och sedan snabbt försvinner från platsen.

Väldigt ovanliga brott

I början av december attackerades en man på gångbron till Frösön. Strax före jul blev en man sparkad i bakhuvudet så att han föll ur sin rullstol och i mellandagarna belv ett par som var på väg hem från en sen middag påhoppade mitt i centrum.

-Det är fegt! Jag har aldrig varit med om det här innan, säger Per Thelin vid polisen i Östersund.

Kan ha kopplingar till USA

Våldet kan ha kopplingar till USA, där de sedan ett år tillbaka har problem med ungdomar som helt oprovocerat överfaller oskyldiga – och där de unga ser det som en tävling, som har fått namnet the knock out game.

– I alla de här fallen finns där en koppling. Men jag tror inte att det kommer bli som i USA. Men det är klart att någon kan ha influerats, säger Per Thelin.

Sundsvall också drabbat

Även i Sundsvall blev en 20årig kvinna i mitten av december oprovocerat nedslagen och misshandlade av en okänd man i Skönsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.