Timrå ur utflyttade konstnärsögon

Publicerad

Fyra numera utflyttade konstnärer har fått uppdraget att ge sin bild av staden.

Och resultatet kanske förvånar.

Timrå har haft oväntat besök av fyra konstnärer denna sommar och höst. Med sina högst personliga uttryck under namnet #östrandvivstavarvbadhuset skildras Timrå på ett helt nytt sätt. Konstnärerna är fyra till antalet; Nina Svensson, Stina Högkvist, Stig Sjölund och Johanna Uddén, alla med anknytning till Timrå men numera utflyttade.

För att nämna något ur utställningen i två barracker mitt på torget i Timrå – bindor med självhäftande tejp är till exempel en uppfinning från Timrå här i form av en pengabal.

Y:et. En konstnärs förälder bjöd in grannarna att göra så många Y:n som möjligt av trädet han fällde på tomten.

En astrolog har ställt ett horoskop om Timrå. Lika ovetenskapligt som alla andra horoskop som tar hänsyn till planeternas rotation men ändå.

Om Timrå.

Om skogen och fabrikerna. Hur en av konstnärerna som barn lärde sig säga att sulfit luktar mat och sulfit luktar skit – fast tvärtom.

Utställningen är också en del av en forskning om Timrå. Olika seminarium ska hållas under utställningstiden. Bland annat ett skvallerseminarium där ”den speciella Timråhumorn” ska uppmärksammas.

Det är säreget, mycket personligt och mycket sevärt. Och kanske kommunalrådet Ewa Lindstrands uttalande från början av 2000-talet slutar gälla nu? Det om att hockey räcker som kultur i Timrå.

– Vill Timråbon ha finkultur får Timråbon åka till Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.