Foto: TT

Timråbo fälld för sex med barn

Publicerad

En 30-årig timråbo fälldes på onsdagen av Sundsvalls tingsätt för sexuellt utnyttjande av barn.

Enligt onsdagens dom har mannen har under två år, med början 2010, vid flera tillfällen haft sex med en flicka som var under 14 år. Flickan har i polisförhör och rättegång berättat om sitt förhållande med 30-åringen. Timråbon själv har hela tiden nekat till brott.

Själva brottet ”Brottet våldtäkt mot barn” består i att ha haft samlag med ett barn under femton år. Det saknar då betydelse om barnet gått med på samlaget. Timråbon åtalades därför för våldtäkt.

Men rätten valde ändå att döma honom för det mildare brottet ”sexuellt utnyttjande av barn”. Detta eftersom det  tydligt framkommit att de aktuella samlagen skett frivilligt.

30-åringen döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 160 timmar. Han ska även betala 25 000 kronor i skadestånd till flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.