Här hamnar partiernas felplacerade skyltar

Uppdaterad
Publicerad

Är du en valarbetare som har blivit av med dina valskyltar som du så prydligt satt upp längs vägen? Då är chansen stor att de finns hos Trafikverket. Mittnytt åkte med till lokalkontoret utanför Timrå för att botanisera bland de olika partiblommorna som blommat upp allt för nära de statliga vägarna.

Det kryllar av partilogotyper och korta snärtiga budskap som ska sälja in partiet till väljaren. Skyltarna som finns i Trafikverkets lager utanför Timrå har suttit längs de statliga vägarna, man passerar dem på bara några sekunder.

– Det är ju inte direkt ett partiprogram men det räcker för att ta uppmärksamheten från vägen, säger Kristofer Engstrand, projektledare på Trafikverket.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Extra arbete för Trafikverket

Skyltarna har tagits ner av Trafikverkets underleverantörer. I Sundsvall, Timrå och de södra delarna av Härnösand är det Peab. Vi följer med en av de anställda, Linus. Han berättar att deras arbetsuppgifter uttökats rejält såhär i valtider.

-Det är en extrauppgift, vi ska ju hålla ordning längs vägarna. Ibland är valskyltarna stora och då får vi åka  hem och komma tillbaka med släp. Det tar ju tid, tid som vi egentligen inte har, berättar Linus.

Linus är inte jätteglad över det extra arbetstillskott som uppstår var fjärde år, Kristofer är mer  lättsam, han skämtar och ler rakt igenom samtalet. Men de är överrens om att en avgift när man hämtar ut sin felplacerade skylt inte hade varit en dum idé.

– Det hade varit ett utmärkt sätt men som statlig myndighet är det ju inte bara att börja ta betalt, säger Kristofer.

Socialdemokraterna är värst

När man räknade ihop skyltarna passade man på att kategorisera dem efter partiblomma och den socialdemokratiska rosen stoltserade på över en tredjedel av skyltarna. Att ett stort parti gör avtryck är kanske inte så konstigt men tätt efter låg Kristedemokraterna med en femtedel av skyltskörden. Men Kristofer vill inte dra på för stora cylindrar.

-Det där kan skifta från dag till dag, det enda man kan säga egentligen är att Folkpartiet har skött sig bäst, en enda valskylt har vi på den här uppsamlingsstationen, säger han.

Försöker att informera

I samband med att fler och fler skyltar samlades in har Kristofer tagit kontakt med partierna.

– Några har jag fått tag i över telefonen och en del har varit här och hämtat, Socialdemokraterna var här och hämtade ut sina skyltar för några dagar sen. De fick skriva under på att de hämtat ut skyltarna och att de tagit emot information om de gällande reglerna.

Varför  slänger ni inte bara skyltarna?

– Ja du, det var en bra fråga, säger Kristofer och skrattar till efter att han tänkt ett tag.

-Det är de här rutinerna vi har och jag antar att det har och göra med att vi behandlar det som någon annans egendom...  men inte i mer än tre månader, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet