Tremetersräcken på Alnöbron

Uppdaterad
Publicerad

Vägverket tänker sätta stopp för självmordshoppen från Alnöbron, genom att bygga tre meter höga räcken.

– En utmärkt ide! Äntligen!

Det är Ulf Björnestigs kommentar till förslaget. Han är professor i kirurgi i Umeå och katastrofforskare med ett förflutet på Vägverket.

– Genom att sätta upp höga räcken går det att förhindra dom spontana självmorden, säger han. Däremot kommer man förstås inte åt dom mer välplanerade.

– Men det har visat sig att självmord ofta är en impulshandling. Lyckas man avbryta försöket så blir det inget senare heller.

Alnöbron värst

– Det är skönt att Vägverket äntligen tar itu med den här frågan, säger Björnstig. Lämpligaste metoden är att rama in bron med glasskivor som lutar inåt lite grand. Då blir det omöjligt att ta sig över. Dessutom bibehålls utsikten från bron.

De senaste 25 åren har 14 personer hoppat från Alnöbron. Björnstig har tillsammans med några andra forskare gjort en studie av självmord från broar i norra och västra Sverige. I norr är Alnöbron den mest använda.

– Dom som avser att i en plötslig impuls hoppa från Alnöbron väljer inte en annan bro istället, säger Björnstig. Närheten har för den här gruppen avgörande betydelse. Impulsen hinner klinga av.

Mest män hoppar

I forskarnas studie, som gjordes för fyra år sedan, studerades 50 självmord. Av dem var 32 som hoppade män, 18 kvinnor. Medelåldern var 35 år. Hela 40 procent hade psykiska problem. Sammanlagt användes 27 olika broar, men tre av broarna stod för hälften av självmorden.

Att begränsa möjligheten att begå självmord från de i sammanhanget mest attraktiva broarna, medför minskning av självmorden som helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.