Asylboendet i Frånö utanför Kramfors. Foto: SVT

Tuffa förhållanden på asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Hundra personer delar 11 toaletter. Det är trångbott och slitet.

Så bor de asylsökande på Frånö Vandrarhem som kostat Migrationsverket närmare sex miljoner sedan det startade i oktober.

– Jag klagar inte, jag har nånstans att sova och jag får mat tre gånger om dagen, säger Alex Bojang, asylsökande som bor på det tillfälliga asylboendet utanför Kramfors.

När Mittnytt besökte Frånö Vandrarhem, dagen efter Tidningen Ångermanlands artikel, där asylboendet kritiserades, har kritikerna tystnat.

Flyktingboendet i Frånö

HK Partners som driver asylboendet reagerade starkt på artikeln som de menar innehöll sakfel och obefogad kritik. Magnus Svensson är företagets representant på plats. Han är också den som levererar mat till de asylsökande.

-  Det här huset är godkänt av Migrationsverket, säger han bara.

Här bor över Hundra personer, mest män men också kvinnor och barn. De har 11 toaletter och två tvättmaskiner att dela på, uppger HK Partners. Här är trångbott och slitet.

Men ja, det uppfyller Migrationsverkets krav som är en toalett per 15 personer och minst fem kvadratmeter boyta per person i rum som kan delas av max fyra personer.  Det boendet kostar 6000 kronor i månaden per person.

För maten betalar Migrationsverket 4500 kronor per person och månad. HK Partners har fakutrerar Migrationsverket drygt 5,8 miljoner kronor sedan oktober i fjol.

Alex visar upp sin säng i det rum han delar med två andra. Han håller med om att en svensk nog inte skulle vilja bo så här.

– Men som flykting har jag inget val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingboendet i Frånö

Mer i ämnet