Ras för oljeindustrin – varsel i Ljungaverk

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en tung stämning på företaget Permascand i Ljungaverk. Under tisdagen meddelade företaget vilka som får sparken.

Under måndagen stod det klart att 20 av de 23 som varslats om uppsägning från sina arbeten på Permascand i Ljungaverk får gå.  Orsaken sägs vara raset för oljeindustrin.

IF Metalls klubbordföranden Kjell-Åke Berglund säger till SVT Mittnytt att en sådan här situation aldrig är rolig för någon part.

Permascand

– Förhandlingarna med företaget har slutat i samförstånd. Orderingången har minskat och det finns en viss förståelse för den situation företaget befinner sig i, säger Berglund.

Det var i slutet av januari som teknikföretaget varslade 23 av sina anställda på grund av minskad orderingång. Permascand levererar system för vattenrening och utrustning för industrin inom olja och gassektorn.

Investringsstopp i oljeindustrin

Dagens sjunkande oljepriser gör att de största kunderna, som finns i Norge, stoppat nya investeringar. Det är framför allt det som nu gjort att företaget tvingas säga upp personal.

Företaget i Ljungaverk kommer alltså nu gå från 120 anställda till ett hundratal.

Luttrat kommunalråd

Sten-Ove Danielsson, kommunalråd i Ånge kommun, är luttrad när det gäller förlorade arbetstillfällen.

– Det drabbar naturligtvis hela kommunen. 20 jobb det motsvarar på sikt 50 personer färre i kommunen. Det är inte bra, absolut inte, säger Sten-Ove Danielsson (S).

Men även han har förståelse för att Permascand måste dra ner när marknaden sviktar. Hanser dock ett litet hopp för de som får gå. Företaget Elkapsling i Alby går mycket bra och kanske finns chans till nyanställningar där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Permascand

Mer i ämnet