Unga samlar mobiler till välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

En klass på Sundsvalls gymnasium samlade in gamla mobiltelefoner till fattiga människor i Zanzibar. I slutet på februari bjöds det på fika och musikuppträdande i utbyte mot en mobil på Unga magasinet i Sundsvall.

Kursen kallas ”Youth in action” och görs varje år på Åkersviks gymnasieskola i Sundsvall. Elever som går andra året får själva komma på ett välgörenhetsprojekt till byn Makunduchi i Zanzibar. Tidigare har bland annat mat skänkts och två vattenbrunnar börjat byggas. I år är det mobiltelefoner som ska samlas in.

–Befolkningen där är väldigt fattig så det här hjälper på många sätt. Till exempel i nödsituationer som när det behövs sjukvård eller polis, säger Oskar Rylander, elev på Åkersviks gymnasium.

Elen är begränsad

Men i byn har inte alla tillgång till el. Det är även brist på laddare till mobiltelefonerna som ska skänkas.

–El finns, men är begränsat. Det finns några eluttag dit folk i byn kan gå. De här mobilerna är äldre mobiler också som brukar hålla sig mycket längre än de vi använder. Det finns laddare i byn som kan delas på och blir det ett stark underskott av dem kan vi köpa in vissa multiladdare, säger Oskar Rylander. 

Är i Zanzibar nu

Det avslutande evenemanget hölls på Unga magasinet i Sundsvall. Där bjöds det på livemusik och fika i utbyte mot en mobil. Veckan efter åkte några i klassen till Makunduchi för att skänka telefonerna. Även några elever från Mikael Elias gymnasium följde med. Just nu befinner sig eleverna i Afrika och kommer under knappt två veckor arbeta för att förbättra förutsättningarna i byn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.