Ungdomar sköt på Norrtåg

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen stoppades ett Norrtåg i Sörberge, Timrå, då det var på väg från Umeå till Sundsvall. Anledningen var att två ungdomar sköt på tågets rutor.

Vid halv fyra-tiden på eftermiddagen larmades polisen av en tågvärd på det aktuella tåget.

Enligt en resenär, som blev vittne till brottet, ska två ungdomar ha stått intill tågrälsen och skjutit med antingen luftgevär eller soft airguns på tågets rutor när det passerade Sörbege.

En ytterruta gick sönder, men innerutan höll.

– Rutorna brukar vara ganska tåliga då de ska tåla lite sten och grus, så kulorna måste ha varit starka. Innerrutan ska däremot vara skottålig, säger Martin Södervall, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

Tågtrafiken var tvungen att stoppas under cirka 20 minuter till det att polisen kunde säkerställa att inga ungdomar fanns kvar på platsen.

–  Vi har ju ett vittne, resenären, men vi har för tillfället inga misstänkta. Men har någon sett något så är tips hjärtligt välkomna, säger Martin Södervall.

Samtalet från tågvärden bröts under pågående polisanmälan, men lite senare kunde polisen få kontakt med värden och få uppgift om vilket tåg det gällde.

– I nuläget har vi rubricerat händelsen som skadegörelse, men den kan komma att ändras till sabotage, vilket är ett grövre brott, säger Martin Södervall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.