Utby uppmanas koka vatten

Uppdaterad
Publicerad

På grund av en vattenläcka på en sjöledning i Utby utanför Örnsköldsvik uppmanar nu Miva vatten och miljö att boende som får kommunalt vatten ska koka sitt dricksvatten.

Som en säkerhetsåtgärd vill man alltså att vatten som används till mat, dryck och tandborstning ska kokas. Vattnet kan däremot användas för tvätt och att hålla hygienen. Enligt Miva räcker det att koka upp dricksvattnet, men man behöver inte koka någon längre tid.

Nästa vecka

Man arbetar för tillfället med att laga läckan och provtagningar kommer att göras fortlöpande. Det första provresultatet beräknas vara klart under fredagen. Men för att häva en kokningsrekommendation måste två efterföljande prover bli godkända, därför kan rekommendationen tidigast hävas i början på nästa vecka. Under vissa perioder av arbetet kan delar av området bli helt utan vatten, samt kloreras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.