Vänstern kritisk till vinsterna

Uppdaterad
Publicerad

Christina Höj Larsen (V) från Härnösand är kritisk till vinsterna som vissa privata bolag gör på asylboenden. Hon tycker att man istället ska använda sig av de statliga fastighetsbolag som redan finns.

Vänsterpartiets talesperson i flyktingfrågor, riksdagsledamoten Christina Höj Larsen, tycker att statliga fastighetsbolag ska få i uppdrag att omvandla fastigheter eller bygga nytt för asylmottagning. Migrationsverket ska sedan hyra dessa.

– Vi måste börja bygga och skapa 3000 lägenheter på tre år. Det är ingenting som kommer kunna lösas imorgon och det kommer ta ett tag att rätta till det.

Vill begränsa vinsterna

Att det är möjligt för privata bolag att göra vinster på asylboenden är inget som förvånar henne.

– Jag tycker det är ganska självklart att det blir så när man handlar akut istället för att tänka långsiktigt.

Christina Höj Larsen (V) säger att hon inte vill sätta stopp för vinsterna, men däremot begränsa dem. Hon tycker att basmottagandet ska vara statligt, men att staten ska kunna ta hjälp av privata aktörer när det finns akuta behov av asylboenden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.