Lovar satsa på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Striden om skolan i Timrå har lett till både skoluppror och splittring av det Socialdemokratiska partiet. När nu valet närmar sig är skolan den hetaste valfrågan i kommunen.

Under flera år, senast år 2012, har skolan i Timrå rankats som sämst av alla skolor i hela landet av intresseorganisationen Föräldraalliansen. Rankningen baserades på en rad faktorer, som måluppfyllelse och pedagogisk personal.

År 2010 lämnade var tredje grundskoleelev (36 procent) skolan utan fullständiga betyg. Skolinspektionen riktade svidande kritik mot Timrå kommun och krävde kraftiga åtgärder.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Det dåliga resultaten har väckt starka reaktioner. En utredningen tillsattes, den visade bland annat att arbetssättet inom skolorna i Timrå i många avseenden var föråldrat. En handlingsplan för att förbättra situationen inom skolan togs fram, och en förändringsprocess inleddes. Den pågår fortfarande.

Men år 2013 gick fortfarande nära var tredje elev ut nian (27 procent) utan att ha godkända betyg i ett, flera eller alla ämnen, enligt skolverket. År 2011 var den andelen hela 40 procent.

Kritiken mot vad som anses som bristande åtgärder har varit stark, inte bara från de borgerliga oppositionspartierna mot den socialdemokratiska majoritet, utan också internt inom Socialdemokraterna.

Missnöjet med det egna partiet fick två socialdemokrater att starta Skolupproret, vilket senare ledde till att flera socialdemokrater bröt sig ur partiet och bildade Nätverk Timrå.

När valet nu närmar sig så är skolan självklart en het fråga som samtliga partier i kommunen vill profilera sig med. Samtliga är eniga om att satsningar måste göras på skolan, men meningarna är delade hur det ska gå till.

Nätverk Timrå vill satsa på 100 nya tjänster inom skola, vård och omsorg.

– Det ska finansieras genom en omfördelning inom befintlig budget, säger Lotta Borg, som var med och drog igång Skolupproret och som är aktiv inom Nätverk Timrå.

– Vi vill se rätt satsningar, tidigt, redan i årskurs ett ska man se till att alla elever faktiskt uppfyller målen som att lära sig läsa och skriva, säger oppositionsrådet Tony Andersson (M), som hävdar att Moderaterna vill satsa mer pengar än Socialdemokraterna.

Kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) understryker också vikten av satsningar på skolan och pekar på att det satsas runt 65 miljoner kronor på skolan de senaste fyra åren och att det pågår ett förändringsarbete.

– Det är viktigt med fler vuxna i skolan, inte bara lärare utan även andra, som specialpedagoger, säger Ewa Lindstrand. Dessutom är det viktigt att lärarna slipper så mycket administrativt arbete som möjligt så att de kan tillbringa mer tid med eleverna.

Samtliga vill finansiera sina satsningar genom en omfördelning inom budgeten. Ewa Lindstrand hoppas också på mer pengar från regeringen, ifall socialdemokraterna vinner valet. Partiet på centralt håll har utlovat satsningar på skolan.

Tony Andersson menar att vissa medel kan vinnas genom att lägga ut verksamheter på entreprenad, som städning och väghållning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet