Vår vanligaste fågel minskar starkt

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges talrikaste fågelart, lövsångaren, kanske inte behåller sin förstaplats så länge till.

Inventeringar visar att miljontals lövsångare har försvunnit i Norrland sedan 2005 – och ingen vet varför.

-Det är fullt möjligt att populationen norr om Dalälven har halverats, säger Åke Lindström, professor i zooekologi vid Lunds universitet och ansvarig för den riksomfattande fågeltaxeringen som övervakar fågelbestånden i landet sedan 40 år tillbaka.

Normalt brukar man räkna med cirka 13 miljoner par lövsångare i landet, varav åtta miljoner par i norra Sverige. Stämmer uppgifterna kan hälften av de senare nu vara borta.

Det skulle i så fall innebära att det totala antalet par i landet minskat till nio miljoner par.

Bofinken i topp?

Det innebär också att bofinken, Sveriges näst vanligaste fågelart, snart kan vara nummer ett på listan. Senaste uppskattningen pekade på 8,4 miljoner par bofinkar i landet.

Varför de nordliga lövsångarna gått tillbaka så starkt är okänt, men få tror att minskningen beror på miljöförändringar i övervintringsområdet som ligger i centrala, östra och södra Afrika.

-Det är knappast där som problemen finns, säger Lindström.

Å andra sidan är det ingen som sett något som tyder på att minskningen skulle hänga samman med några specifika faktorer i Sverige, eller längs någon av flyttvägarna.

Okända orsaker

-Vi vet helt enkelt inte. Vi har inga hypoteser, säger Lindström.

-Vi vet inte särskilt mycket om hur de rör sig. Antalet återfynd av ringmärkta fåglar är bara en på 20 000. Inom några år när vi har satt ljusmätare och satellitsändare på fler fåglar kommer vi att ha bättre uppgifter.

Han påpekar att det är märkligt att så många fågelindivider kan gå upp i rök – utan att någon hade haft en aning om vad som hänt om inte de årliga inventeringarna gjorts.

-Det finns inte en chans att någon skulle ha upptäckt detta, trots att flera miljoner par försvunnit, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.