Vårdalliansens brutna vallöften

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga vårdalliansen i Västernorrland gav fyra löften inför valet 2010. Flera av dessa har brutits, visar Mittnytts granskning. Löftet om en skärpt vårdgaranti har havererat och förtroendet för sjukvården är lägst i landet.

Mittnytt träffade vårdalliansens främsta företrädare i samband med onsdagens landstingsfullmäktige i Härnösand. Per Wahlberg (M) och Jacomina Beertema (M) ansvarar för drygt fyra miljarder kronor. Per Wahlberg som landstingsråd och Jacomina Beertema i egenskap av hälso och sjukvårdsnämndens ordförande och ansvarig för de tre akutsjukhusen i Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall.

Löfte 1 – Ekonomi i balans

Landstinget redovisar ett underskott på 264 miljoner för 2013 varav 204 miljoner för sjukhusen.

Ett av vårdalliansens vallöften var en ekonomi i balans:

– Det är riktigt men det har visat sig vara betydligt mer komplicerat att vända utvecklingen än vad vi räknade med. Vi tog över efter 84 år av vänsterstyre och har en plan för att vända landstingets utveckling men det tar längre tid än förväntat, säger Per Wahlberg till Mittnytt.

För att lyckas hoppas han på valseger och förtroende från väljarna i ytterligare fyra år.

Löfte 2 – Förbättrat förtroende

Men vårdalliansen lovade också att förbättra det rekordlåga förtroendet för vården i Västernorrland. Bland västernorrlänningarna står landstingets utbud av vård lågt i kurs. I den senaste Vårdbarometern delas bottenplaceringen avseende förtroendet för sjukhusvården av Västernorrland och Sörmland.

Ändå säger sig Per Wahlberg vara nöjd med att utvecklingen går i rätt riktning.

Mittnytt: Men, näst sista plats?

– Ja, men jag ser det som vi har en väldigt bra förbättringspotential.

Slutligen lovade vårdalliansen en skärpt vårdgaranti. Västernorrland har präglats av långa vårdköer och en ineffektiv vårdapparat som till och med granskades av SVTs Uppdrag granskning. Länssjukhuset utsågs till Sveriges sämsta sjukhus med outnyttjade operationssalar och tusentals människor i operationsköer.

Löfte 3 – Skärpt vårdgaranti

Vårdalliansens svar var att lova en skärpt vårdgaranti. Löftet innehöll en garanti att få träffa primärvårdsläkare inom fem dagar, specialistläkare inom en månad och att få operation eller annan åtgärd utförd inom ytterligare 30 dagar. Det löftet har inte heller infriats.  Tvärtom missar landstinget utdelning från kömiljarden under flera månader under 2013.

Snittet för året är att 65 procent fått tid för besök hos specialistläkare inom 60 dagar och behandling inom 60 dagar. Det är en försämring jämfört med året innan och långt ifrån den skärpta vårdgaranti som utlovades

Per Wahlberg menar att primärvården blivit en flaskhals och att stafettläkarna varit ett problem. I övrigt hänvisar han till sin partikollega Jacomina Beertema.

– Hon kan siffrorna i detalj, men jag vill ändå hävda att tillgängligheten har förbättrats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.