Vårdens förfall på pränt

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverkets inspektioner visar på stora brister inom vården. Sundsvalls sjukhus hör till ett av tre sjukhus som har fått i särklass mest viten för dålig arbetsmiljö.  Nu kommer en antologi om vårdens förfall. Två av författarna är från Västernorrland – och vi har träffat en av dem.

Hon kommer med tåget från Stockholm där hon jobbar ibland. Efter 35 år somläkare i Västernorrlands läns landsting har hon slutat där – men inhopp somläkare gör hon fortfarande. Och hon har sett vårdens förfall från insidan.

 – Människor far illa, patienter far illa och personalen far illa. Sådet här är allvarligt, säger läkare Elisabet Finné.

Hon är en av tolv medförfattare till en antologi som kommer ut i dagarna.Den heter ”Hjälp oss” och tar upp olika aspekter av vad de menar ären vård i förfall.

 – Det är ju det som är det värsta, att den här dåliga vården... mansparar inte pengar på den!

Själv tar hon upp arbetsmiljön som ett stort problem. Hon ger exempel på hureffektiviseringarna lett till personal med sömnbesvär och gråtattacker påjobbet. Många har inte orkat jobba kvar.

-Nu märker jag ju bland dem som var mina patienter i företagshälsovården då,alltså landstingspersonalen, att de hade det väldigt svårt. De var uppgivna ochförtvivlade. De led av etisk stress.

Vårdens förfall får inte bli värre. Elisabet Finné hoppas att antologinsskildringar skapar debatt och att sjukvården blir bättre.

– Jag hoppas verkligen det. Annars skulle jag avråda tillexempel min son attge sig in i det här jobbet. Det har jag inte gjort utan tvärt om uppmuntrat honom,avslutar hon.

Mer om det här i SVT Debatt ikväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.