Våren är här!

Uppdaterad
Publicerad

Våren kom först till Jämtland och Västernorrland i år. Redan den 22 februari blev det vår på fem olika ställen i området. Resten av landet får troligen vänta länge än.

Den meterologiska våren har slagit till ovanligt tidigt i vårt område i år. När dygnsmedeltemperaturen hållit sig över nollstrecket sju dygn i rad är det vår, enligt meterologernas sätt att räkna.

– Klockan 19 ikväll är brytpunkten men vi kan redan nu se att det inte kommer att bli minusgrader till dess säger SVTs meterolog Per Stenborg.

Det är fem olika mätpunkter i Jämtland och Västernorrland som därmed har fått vår redan. Sundsvall Råsta, Torpshammar, Östersund, Mattmar och Gubbhögen. Officiellt inträdde alltså våren det första av de sju dygnen. Och vi kommer att få vara ensamma om våren länge, länge...

– Ja, det är på väg att bli kallare. Vi kan inte se att några andra orter kommer att kunna få vår inom överskådlig framtid säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.