Vargar inte farliga

Uppdaterad
Publicerad

Igår avslutades vargsymposiet i Vålådalen då bland annat 14 år av svensk vargforskning summerades, forskningen har resulterat i många intressanta resultat och forskarna tycker inte att man ska vara rädd för svenska vargar.

Svensk vargforskning anses hålla hög internationell klass och 14 år av forskning har givit en allt tydligare bild av djuren där även vargens eventuella farlighet för människan studerats.   

– Ja visst är det så att människor har dödats av varg men jämfört med andra dödsorsaker så är det här väldigt sällsynt förekommande, säger Håkan Sand, vargforskare Skandulv Grimsö

Ryssvargen

Ingan anledningen att vara rädd

Håkan Sand anser inte att det inte finns någon större anledning till att vara rädd för svenska vargar.

– Nej jag tycker inte att det finns fog att vara rädd för en svensk varg. De gånger de händer att de närmar sig människor och upplevs som hotfulla så är det oftast så att de har fokus på hunden som är med människan. Människor står inte på meny om det är en fullt frisk varg, säger Håkan Sand, vargforskare Skandulv Grimsö

Färsk forskningsstudie

Forskningen kommer också med goda nyheter till kanske framförallt älgjägare som oroar sig för att vargarna äter upp älgstammen. En färsk forskningsstudie tyder nämligen på att vargar föredrar rådjur som bytesdjur när valmöjligheten finns.

– Det vi har sätt är att i de vargrevir där det finns väldigt mycket rådjur så har det i ett par fall varit så att vargarna har valt mer rådjur än vad man skulle förvänta sig, säger Ann Eklund, vargforskare Skandulv Grimsö.

Vargstammen är inte illa ute

Att förbättra den genetiska situationen för vargstammen är bakgrunden till en rad projekt där vargar flyttats, som i fallet med Junselevargen, och valpar placerats ut hos fosterföräldrar men Håkan Sand anser inte att vargstammen är illa ute.

– Jag tycker inte att man kan säga att vargstammen är illa ute. Vi har ett par invandrade vargar som nyligen bidragit till populationen och vi har dessutom ett nyligen flyttat nytt vargpar som förmodligen kan komma att bidra, så jag tycker det ser ganska positivt ut, säger Håkan Sand, vargforskare Skandulv Grimsö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssvargen

Mer i ämnet