Vargarnas framtid avgörs

Uppdaterad
Publicerad

Miljöminister Lena Ek (C) träffade under onsdagen samebyarnas representanter utanför Junsele i Ångermanland för att diskutera situationen med vargparet som finns i området.

– Jag är här för att lyssna, sa miljöminister Lena Ek (C) till den församlade pressen när hon kom till dagens möte i Junseleskogarna.

Under mötet samtalade hon med samebyarnas representanter och uttryckte förståelse för att samebyarna upplevde situationen som besvärlig. Lena Ek menade att regeringens ambition är att det ska vara möjligt att bedriva både jordbruk och renskötsel i området.

Ryssvargen

Regeringen har fattat beslut om att vargparet ska få vistas i renarnas vinterbetesmarker kring Junsele fram till våren. Tiken i paret har vandrat in från Ryssland och anses bära på viktiga nya gener som skulle vitalisera den inavlade svenska vargstammen.

Samerna vill skjuta vargarna

De samebyar som har sina renar i området är dock inte lika entusiastiska över nykomlingen. Vargarna har nu sitt revir på marker där 4 000-5 000 renar kommer att vistas under hela vintern. Trots insatser för att hålla vargarna borta från renarna har vargparet rivit ett tiotal djur. Samebyarna har nu skickat in en ansökan om skyddsjakt på vargparet.

Jörgen Jonsson, ordförande i Svenska samernas riksförbund, vidhöll samebyarnas inställning att vargparets etablering i området inte är förenlig med renskötsel.

Valparna ska flyttas

Miljöministern ville inte svara på frågan om hon ville att vargparet avlivas. Hon menade att det är Naturvårdsverkets sak att besluta om, allt annat skulle vara ministerstyre sade hon.

Naturvårdsverkets generaldirektör, Maria Ågren, fanns även hon på plats i skogen och menade att det är verkets ambition att vargparet ska få vara kvar i området fram till våren. Man räknar då med att paret fått valpar som kan flyttas till södra Sverige. Vad som sedan ska hända med föräldrarna är oklart.

SVT Mittnytts reporter Fredrik Israelsson finns på plats och kommer under dagen att rapportera från mötet i Junsele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssvargen

Mer i ämnet