Värmeböljan farlig för äldre

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har – för första gången någonsin – utfärdat en klass 1-varning för mycket höga temperaturer. På tisdagen drog den in med kraft över Västernorrland. Nu varnas för att den kraftiga värmen ökar risken för hälsoproblem för sjuka och äldre.

Vid 15-tiden var det runt 27 grader varmt i centrala Sundsvall. De närmaste dagarna förutspås det bli trettio grader längs kusten i Västernorrland och längre norrut.

Många sökte sig till badstränder som Bergafjärden utanför Sundsvall.

Glassförsäljningen ökade liksom försäljningen av fläktar. Ett av de större elektronikvaruhusen i Birsta, Elgiganten, har ökat försäljningen av fläktar med niohundra procent, enligt egna uppgifter.

Första värmevarningen

För första gången har nu SMHI gått ut med en klass 1-varning för höga temperaturer. Klass 1-varningen betyder att värmen kan medföra vissa störningar i en del samhällsfunktioner och vissa risker för allmänheten. Varningen utfärdas nu när det väntas bli en kraftig värmebölja i minst tre dagar. Varningen utfärdas inte minst för att värmen medför ökad risk för hälsoproblem, så att sjukhus och vårdinrättningar ska vara beredda att sätta in särskilda åtgärder.

Fler dör i värmen

Mest utsatta är spädbarn, äldre och kroniskt sjuka. För många äldre och sjuka innebär värmen ökad belastning på hjärt- och kärlsystemet, som kan ge allvarliga konsekvenser.

– De kan drabbas av hjärtsvikt som i sin tur kan leda till att hjärtat inte orkar längre, säger Thor Nilsson, överläkare vid arbets- och miljömedicinska kliniken vid länssjukhuset i Sundsvall.

Vid stark värme ökar dödligheten – kanske så mycket som femton procent – enligt en svensk studie.

– Det drabbar i första hand de som är kroniskt sjuka och de som har på annat sätt har ökad sårbarhet, säger överläkare Thor Nilsson.

Vätska viktigt

Landstinget i Västernorrland har en handlingsplan vid värmeböljor, med råd, som kanske inte är överraskande, men som kan vara väl värda att påminna om, kan sammanfattas så här:

– Det är viktigt är att se till att få i sig tillräckligt med vätska, man ska se till att miljön där man är är så kall som möjligt, och göra åtgärder för att kyla ned sig, dom att duscha och man kan se till att solinstrålningen inte är så stor, säger Thor Nilsson.

På Skottsundsbackens äldreboende, söder om Sundsvall, var det lugnt och stilla på tisdagen. De flesta valde att stanna inomhus för svalkans skull, men 87-åriga Anna Märta Hermansson hade hittat en skuggig plats ute.

Tröttare än vanligt

– Jag tycker inte om värmen, jag är för gammal, men det är jättebra för alla unga som vill bada och ha det skönt. Jag vill sitta i skuggan.

– Än så länge har det gått bra, men visst märker man på de gamla är tröttare än vanligt, säger Gunilla Magnusson, områdeschef för Skottsundsbackens äldreboende.

Anna Märta Hermansson tänker ta en promenad ner till Dyket senare idag, tisdag.

-  Men det får bli en kortare promenad än vanligt, så här i värmen, tillägger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.