Vattensänkning kan ha orsakat fiskdöd

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot lördagen observerade fiskare längs Ljungan en kraftig strypning av vattenflödet nedströms Viforsens kraftverk. Efter sänkningen har död småfisk påträffats längs älvens stränder.

Fiskevärden André Hammarström har varit ute vid Ljungan och tittat på effekter som kan ha uppstått efter sänkningen av vattenflödet i älven och han har observerat skador som han tror beror på regleringen.

– Det är fullt av död fisk, berättar han.

Det är inte första gången kraftbolaget Statkraft gör regleringar som orsakar stora skillnader i vattenflödet, senast i början av augusti gjordes en omfattande sänkning av vattnet och organisationen älvräddarna har polisanmält företaget för brott mot miljöbalken.

På Statkraft ställer man sig frågande till uppgifterna om stora variationer i vattenflödet.

– Enligt våra mätvärden har det inte inträffat något onormalt eller något som bryter mot vattendomen eller några andra överenskommelser, säger företagets presschef Gunilla Lundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.