”Vet inte vad som gick fel”

Uppdaterad
Publicerad

Birgitta Holm är socialchef i Timrå kommun. Vi lät henne titta på reportaget och hon medger att Vilgots sista tid var ett svårt fall men hon kan inte svara på vad som kunnat gjorts annorlunda..

Birgitta Holm understryker att hon saknar detaljkunskap om Vilgots fall, men hon medger att uppgiften att hjälpa familjen blev svår.

– Landstinget gjorde bedömningen att barnet skulle kunna tas om hand i hemmet och då blev det vårt ansvar i kommunen att verkställa den assistans för familjen som beslutats. Det är uppenbart att familjen inte är nöjd men jag kan inte heller se vad vi hade kunnat göra annorlunda. Vi gjorde så gott vi kunde, säger Birgitta Holm.

Vilgots sista tid

För svårt?

För Mittnytt har familjen berättat om assistenter som inte stod ut att möta ett döende spädbarn. Var det för svårt?

– Jag kan inte alla detaljer i fallet, men det är klart att ett svårt sjukt barn är svårt för alla. Det är en oerhörd belastning rent känslomässigt, säger hon.

Uppmanas anmäla

Familjen hade beslut om 20 assistanstimmar per dygn, vilket kommunen aldrig kunde verkställa.

– Om familjen är missnöjd med vår insats uppmanar jag dom att anmäla oss till tillsynsmyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg. Då utreds fallet och visar det sig att vi gjort fel kommer vi givetvis att rätta oss efter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilgots sista tid

Mer i ämnet