Vill dubbla produktionen på Östrand

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på pappersmassan ser ut att hålla i sig. Det talar för att SCA:s planer på att fördubbla produktionen vid Östrands massafabrik kan komma att bli verklighet.

I dag presenterade SCA sin delårsrapport för tredje kvartalet. Ser man till skogsindustrin ser läget betydligt ljusare ut än för ett år sedan.

–Jämfört med läget för ett år sedan så är resultatet ungefär 40 procent bättre, säger Björn Lyngfelt som är informationschef för SCA Forest Products.

Under presskonferensen på huvudkontoret i Stockholm ställdes en fråga kring planerna på att fördubbla massaproduktionen på Östrand i Timrå. Något som SCA:s koncernchef Jan Johansson besvarade såhär:

–I slutändan är det viktigaste för den verksamheten hur vi skapar ett värde på skogen och vi tittar på olika sätt att åstadkomma det. Det här kan vara ett sätt men vi är långt, långt i från några beslut.

Har redan ansökt om tillstånd

SCA är sedan en tid inne i en tillståndsprocess för att se över möjligheten att utöka verksamheten på Östrand från dagens tillståndsgivna 660 000  ton massa per år till 1 100 000 ton massa per år. Men när eller om en sådan satsning kan blir aktuell vet man inte i dagsläget.

– Skulle vi börja utreda en investering i det ögonblick vi ser att den skulle vara intressant så skulle vi aldrig kunna göra någon investering, säger Björn Lyngfelt.

Fem miljarder

Liknande utredningar har tidigare utförts på både på pappersbruket Ortviken och på Tunadals sågverk.

På sågverket är de just nu i färd med att slutföra investeringsplanerna genom att bygga en helt ny såglinje för 500 miljoner kronor. Totalt sett har SCA investerat över 5 miljarder kronor de senaste tio åren i anläggningarna i Sundsvallsområdet.

Det som talar för att en utbyggnad av Östrands massafabrik också kan blir verklighet är att efterfrågan på pappersmassa ser ut att hålla i sig.

–Såvitt vi kan bedöma så fortsätter efterfrågan på pappersmassa att växa med några procent varje år, säger Björn Lyngfelt.

Tillståndsprocessen väntas hålla på fram till nästa höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.