Viltolycksveckan uppmärksammas

Publicerad

Nu är den nationella insatsveckan mot viltolyckor i gång och i både Jämtland och Västernorrland satsar polisen på information.

Nu går vi in i den allra olyckstätaste perioden vad gäller viltolyckor. Från och med nu och fram till februari sker mer än hälften av alla viltolyckor som inträffar under året.

Under denna vecka finns Roger Wiklander, länsansvarig polis vid nationella viltolycksrådet, och eftersöksjägare utanför Birsta köpcenter i Sundsvall för att sprida kunskap och informera trafikanter.

SVT Mittnytt: När sker de flesta viltolyckorna?

– Sett till tiden på dygnet är det i gryning och skymning. Sedan är det ju som du säger perioden mellan oktober och februari, säger Roger Wiklander.

SVT: Var sker de?

– Ja, de sker ju överallt men vilt och trafik hör ihop med olyckor. Europavägarna, E4 och E14 är de tätaste. Sedn har vi Alnön som sticker ut med över 120 rådjursolyckor på året ungefär, Roger Wiklander.

Farligaste sträckorna i länen

Vissa sträckor är särskilt utsatta. I Jämtland bör man se upp på E45 söder om Östersund och på E14 mellan Pilgrimstad och Krokom.

I Västernorrland bör man hålla ett extra öga i döda vinkeln på E4 runt Njurunda, Riksväg 88 mot Ånge och på Länsväg 665 på Alnö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.