Visumkrångel hindrar sörjande pappa

Uppdaterad
Publicerad

Hans fru och två barn omkom när de blev påkörda av ett godståg utanför Örnsköldsvik. Nu vill han ta hand om deras kvarlevor men hindras av svensk byråkrati.

Det var för en vecka sedan som en kvinna med två små barn blev påkörda av ett godståg i Trehörningsjö, samtliga omkom. Den lilla familjen bodde på flyktingförläggningen i samhället. Under flykten från Afghanistan hade familjen splittrats och pappan lever som papperslös flykting i Grekland. Natten efter olyckan fick han via Interpol veta vad som hänt hans familj i Sverige.

Vill begrava sin familj

Enligt Radio Sweden har nu pappan varit i kontakt med svenska ambassaden i Aten för att ta sig till Sverige och ta hand om kvarlevorna efter sin familj. Ambassaden ställer flera krav för att pappan ska få visum, krav som han säger sig ha uppfyllt.

Tågolycka i Trehörningsjö

– De sa till mig att jag skulle lämna mitt pass, så jag lämnade det. Senare sa de att jag måste ha en försäkring och trots att det var svårt kunde jag skaffa det med hjälp av andra afghaner i Grekland. Till slut sa de att jag måste ha en biljett till Kabul och då skaffade jag det också, säger pappan till Radio Sweden.

50 euro per dag

Kaarlo Laakso, ministerråd på svenska ambassaden i Aten, säger till Radio Sweden att ambassaden inte har fått se någon biljett till Afghanistan, och inte heller fått en garanti för att pappan kan försörja sig under sin tid i Sverige.

– Det vi inte har sett, och det med respekt för att jag kanske inte har alla delar av ärendet klart för mig. Det vi inte hade sett i går i alla fall, det var just en återresebiljett och en garanti, eller ett bevis på att den här personen kan försörja sig i Sverige under den tiden som han kommer att vistas där, säger Kaarlo Laakso.

Kravet på pappan är att han ska kunna visa att han har 50 euro per dag för sin försörjning under den tid han vistas i Sverige. Något han uppger för Radio Sweden att han lyckats ordna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolycka i Trehörningsjö

Mer i ämnet