100 megabit till Arjeplogsborna

Uppdaterad
Publicerad

I Arjeplog storsatsar man nu för att ge alla invånare tillgång till 100 megabit Internet. Ett stort projekt i en kommun stor som halva Belgien.

Målet är att alla invånare i Arjeplog ska ha tillgång till Internet på 100 megabit i sekunden år 2020. Arbetet har redan startat och förhoppningsvis hinner de får fibern i marken innan tjälen kommer.

-Om du bara tar sträckan Arjeplog upp till norska gränsen kommer det att kosta 10-15 miljoner kronor. Det är stora satsningar det handlar om, säger projektledaren Bo Häggroth.

Anledningen till att arbetet inte gjorts för flera år sedan är att det är svårt med finansiering för ett så stort projekt i en liten kommun.

-I de större städerna slåss de kommersiella aktörerna mot varandra för att vara den som levererar bredband. Här står de ju inte riktigt på samma kö. Samhället får gå in och bestämma sig för att ta den stafettpinnen, säger Britta Flinkfeldt Jansson (S).

Vilka är det som ska betala?

-Dels har regeringen gett en rabatt sen finns det kanalisationsstöd som länsstyrelsen står för. Utöver det är det en del projektpengar. Det är i första hand inte skattebetalare i Arjeplog som betalar.

Som det är nu är det bara några procent som har tillgång till 100 megabit Internet i Arjeplog. Men 2020 ska alltså nästan 100 procent ha det vilket ska underlätta för bland andra företagare.

-Upp efter Silvervägen är det oerhört viktigt för de näringsidkare som finns att de ska kunna ta betalt för sina tjänster. Ska du ta betalt med kontokort kräver även det bredband. Sen ska man inte negligera att även vi som privatpersoner är betjänta av gott bredband, säger Britta Flinkfeldt Jansson (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.