65 barn på rymmen från boenden

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige är drygt 1200 ensamkommande flyktingbarn på rymmen från sina boenden. De lever gömda utan giltiga papper. 65 av dom här barnen kommer från Norrbotten. Vi har träffat Ahmed från Afghanistan som rymt från boendet i Gällivare.

– När jag var i Italien då såg jag ungdomar där som säljer sex, dom sålde sin kropp för att få pengar till mat, säger Ahmed.

Ahmed kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige och Gällivare via Iran och Italien när han var 17 år. Han sökte asyl, men Migrationsverket trodde inte på hans historia och när han fick höra att han skulle avvisas så rymde han.

Gömde sig ett halvår

– Jag tänkte att det är stor skillnad mellan mig och en person som har giltiga papper. Han kan gå i skolan, men jag kan inte fortsätta i skolan, säger Ahmed som rymde när han förstod att gränspolisen sökte efter honom för att få honom utvisad.

Han flydde med tåg till Umeå och till en början hade han ingenstans att ta vägen. Han sov på gatan.

– Om jag sover på gatan i Sverige och jag dör på gatan så är det bättre än jag blir skickad tillbaka till Afghanistan, säger Ahmed.

I sex månader gömde han sig i Umeå och jobbade på en restaurang.

Slippa utvisning

Kenneth Andersson på Migrationsverket i Umeå är expert när det gäller situationen för ensamkommande flyktingbarn. Han säger så här om de barn som tvingas att gå under jorden för att slippa en utvisning.

– Barn som lever illegalt...jag tänker hur får dom sin försörjning, hur får dom mat för dagen? Dom kanske måste stjäla för att få ihop pengar till mat. Dom kanske utnyttjas på olika sätt och kan lätt hamna i kriminalitet och i värsta fall sälja sina kroppar för att få pengar till mat och uppehälle så det är ju naturligtvis inte en bra situation, säger Kenneth Andersson på Migrationsverket.

Antal försvinnanden sedan 2007 *

Norrbottens kommuner har i varierande grad tagit emot ensamkommande flyktingbarn. En del kommuner har gjort det under ett flertal år medan andra kommuner precis har börjat ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Luleå 10

Jokkmokk 8

Kiruna 1

Gällivare 1

Övertorneå 6

Haparanda 7

Pajala 0

Boden 4

Kalix 5

Överkalix 11

Arvidsjaur 1

Arjeplog 9

Älvsbyn 3

Piteå 9

* I vissa fall har kommunerna uppskattat siffran medan andra kommuner har en exakt statistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.