Jägarsoldatens minnen

Uppdaterad
Publicerad

Sten Losenborg var under kriget inkallad som jägarsoldat och nu nästan 70 år senare berättar han om minnen och händelser under kriget.

Bland annat minns han de 25 000 krigsfångarna som skickades till ett okänt öde i Ryssland.

Sten Losenborg tjänstgjorde i Riksgränsen under andra världskrigets slut och i sin bok berättar han om en händelse som satt djupa spår i hans liv.

-Det jag bevittnade då skulle jag inte vilja vara med om idag – jag såg på när den tyske Gestapochefen som fanns i Bjarnefjäll leddes ut och hängdes i en lyktstolpe. Känslorna som jag kände då var att det var ganska välförtjänt men senare i livet skulle jag nog inte ha känt på samma sätt. Jag har funderat på hur jag tänkte egentligen som den unga grabb jag var då och hur jag tänker nu som äldre – de tankarna går nog inte riktigt ihop.

Han berättar också om de 25 000 krigsfångar som transporterades med tåg från Narvik till Luleå för vidare transport med båt till Ryssland.

-Stalin var ju regent i Ryssland och hans uppfattning var att en soldat som togs till fånga inte var värd namnet. Och jag vet att många av fångarna skickades till fångläger i Sibirien och att en del blev skjutna när de kom dit. Men fortfarande är det oklart vad som hände med flertalet av dem eftersom uppgifterna fortfarande är hemligstämplade i Ryssland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.