82-åringen som fiskar varje dag

Uppdaterad
Publicerad

-De tycker jag är konstig som vågar vara ensam i båten när jag är ... äldre, säger Gunvor Wåhlström från Hakkas.

Från tidig sommar till sen höst fiskar hon i Sammakkosjön utanför Gällivare nästan varje dag.

Gunvors hund Lady kan inte bestämma sig. Ska hon med eller ska hon stanna? Precis innan avfärd hoppar hon i vattnet och stannar på land.

-Adjö, adjö, säger Gunvor Wåhlström och så bär det av.

-De tycker att jag är konstig som vågar vara ensam i båten när jag är äldre. Men jag vet inte ... är man inte rädd så vågar man ju, säger hon och syftar på sina vänner och bekanta när hon säger ”de”.

Gunvor har alltid älskat att fiska. När hennes man Hugo levde var det alltid de två som åkte ut.

I bland får hon sällskap av kompisen Anita. Lika fisketokig som Gunvor. Men just i dag har Anita tvättdag och kan inte följa med på fisketuren.

-Hon brukar också säga att är klockan redan så mycket? Hon skulle vilja sitta hur länge som helst. Och maken hennes ringer och frågar ”är ni fortfarande ute på sjön?”, skrattar Gunvor.

Den här sommaren har varit alldeles för varm för Gunvors smak. Det har blivit långa stunder utan fiske på grund av hettan.

Men oftast blir det några öringar i veckan som hon sedan ger bort till släkt och vänner. Den här dagen har vi dock otur.

Det blir ingen fisk och Gunvor är minst sagt besviken. 

-Om man bara skulle känna ett napp. Då blir man på bättre humör!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.