Aktivisterna backar inte

Publicerad

Gruvbolaget fick veta att det kan finnas renar i området för provsprängningarna. Arbetet skjuts därför upp. Men aktivisterna slappnar inte av.

Gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines backar efter att Jåkkåkaska sameby protesterat hos Bergstaten mot den dåliga informationen om de planerade provsprängningarna. Arbetet skjuts nu upp i tio dagar på grund av risken att det finns renar i området.

Det är ett glatt besked både för samebyn och aktivisterna i Kallakområdet. Dom senare ser det som en, om än liten, delseger. Men aktivisterna tänker inte backa undan. Dom tänker bland annat försöka stoppa sprängmedelstransporterna.

Gruvbolagets VD, Fred Boman, menar att den planerade gruvan kommer att bli en injektion för avfolkningsbygden Jokkmokk och han tror att det finns många fler ja-sägare än nej-sägare i kommunen. Men aktivisterna i Kallak ger han inte mycket för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.