Ambulansflyg nu i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har samtliga ambulansflyg i Norrlandsregionen varit stationerade i Umeå. Men från och med i dag kommer ett av planen att finnas i Luleå.

– Det innebär att tillgängligheten har utökats på helgerna, då vi har ett jourplan i Umeå och ett i Luleå. Det blir också närmare till Malmfälten, säger Agneta Karlfeldt som är chefssjuksköterska.

Varje år transporteras närmare 1 000 norrbottningar med ambulansflyg. Och just därför, har landstinget de senaste åren velat ha ett ambulansflyg stationerat i länet. Tidigare har de två ambulansflygen i Norrlandsregionen stått nere i Umeå, men sen i dag lyfter ett av dem från Luleå. Det betyder att patienterna i länet kommer kunna få hjälp snabbare.

– Vi kortar flygtiden med runt 35-40 minuter, säger Agneta Karlfeldt.

Dagtid kommer planet vara bemannat med två piloter och en sjuksköterska. Men om läkare måste tillkallas omedelbart, kommer planet i Umeå att lyfta istället.

Planet  i Luleå kommer vara stationerat i länet under en två år lång försökstid. Därefter ska försöket utvärderas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.