Flera människor isolerade

Uppdaterad
Publicerad

Ett kuvert med vitt pulver har under måndagen skickats till flera adresser i Gällivare och till postterminalen i Umeå.

I Gällivare har man tagit emot kuvert med vitt pulver hos Handelsbanken, Topbostäder och även vid Aitikgruvan.

Sex anställda vid Aitikgruvan sitter isolerade på grund av detta.

Vitt pulver hittat i Gällivare

– Vi avvaktar nu instruktioner och besked från polisen. Vår förhoppning är att situationen löser sig så snart som möjligt, säger Marcela Sylvander, pressansvarig vid gruvan.

Ett av breven med pulver ska enligt källor till media ha varit adresserat till polisen i Gällivare.

– Jag har hört den uppgiften men har inte fått någon egen bekräftelse på det, säger Per Wahlström, kontaktperson vid Polisen.

Bomgruppen tar vid

Det vita pulvret är skickat för analys till Umeå där en bombgrupp anlände vid 16-tiden- Bombgruppen kommer att analysera vilken typ av pulver det handlar om.

Hela ärendet har också övertagits av polisen i Umeå. Och det är också gruppen i Umeå som tar beslut om vad som gäller för dem som i nuläget sitter isolerade.

Lämnade lokalerna

Anställda på Topbostäder isolerades tidigare under måndagen efter upptäckt av ett okänt pulver, även Handelsbanken har mottagit ett liknande brev och polisen jobbar med att analysera pulvret snarast möjligt.

Alla som arbetar i det så kallade Almenhuset har fått order om att inte lämna sina lokaler.

Det är flera företag, organisationer och föreningar som finns i Almenhuset, förutom Topbostäder som enligt uppgifter har tagit emot brevet med det okända innehållet.

Ulf Normark arbetar för Byggnads i Gällivare har inte lyckats få kontakt med vare sig Topbostäder eller polisen.

Han är kritisk till beslutet att ingen får lämna huset.

– Jag tycker tvärtom att man borde utrymma det omedelbart. Om det finns ett faligt pulver som går ut i ventliationen, ska man då andas in det ännu mer. frågan han sig.

Enligt Ulf Normark råder det ingen större oro på hans arbetsplats.

– Vi är inte oroliga, inte jag i alla fall. Vi känner inte att det skulle vara ett skarpt läge, säger han.

Analys så snabbt som möjligt

De var under måndagsmorgonen polisen ut med ytterligare information där dom berättade att dom under morgonen fått veta att postterminalen i Umeå upptäckt ett flertal kuvert innehållande ett vitt pulver.

Även Handelsbanken i Gällivare har mottagit ett kuvert med vitt pulver. Därefter har information om ytterligare mottagare i Gällivare framkommit.

De misstänkta kuverten är säkrade och kommer att omhändertas av Polisen för fortsatt hantering och analys.

Vid de aktuella organisationerna pågår planering för omhändertagande av berörda personer. Det finns ingen uppgift om några personskador i nuläget.

Vid postterminalen i Umeå upptäcktes det vita pulvret när ett kuvert gick sönder i samband med postsortering. Det kan finnas risk för att försändelser som distribuerats från postterminalen i Umeå under det senaste dygnet har kommit i kontakt med det vita pulvret.

Enligt polisen pågår nu ett arbete att hantera respektive plats på ett säkert sätt. Analys av det vita pulvret kommer att ske snarast möjligt för att utröna vad det består av. Därefter tas beslut om behov av ytterligare insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vitt pulver hittat i Gällivare

Mer i ämnet