Årets influensa på väg

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det första dagen för dem som tillhör riskgrupperna att få gratis vaccination mot årets säsongsinfluensa.

Det blev snabbt fullt av äldre människor i väntrummet på Stadsvikens vårdcentral i centrala Luleå.

– Det är två grupper framför allt som Socialstyrelsen rekommenderar. Det är dem över 65 år och de som har en underliggande kronisk sjukdom som gör att deras immunförsvar är påverkat. Man kan undvika skador och dödsfall genom vaccinering, säger överläkare Patrik Warg vid Stadsvikens vårdcentral.

I väntrummet träffar vi bland annat Gunvor Karlsson.

– Jag går alltid och vaccinerar mig mot influensan. Jag har jobbat inom äldrevården och vet hur viktigt det är även att se till att skydda andra. Och nu har jag ju faktiskt blivit äldre själv.

Nästan alla som dör av influensa tillhör en riskgrupp. De är över 65 år eller har en underliggande risksjukdom till exempel diabetes eller hjärtproblem.

– Det är ovanligt att folk går bort eller får skador men det är ett lidande för individen så det är bra att undvika ett insjuknande i möjligaste mån, säger Patrik Warg.

Margot Lund är en av många äldre luleåbor som tagit fasta på rådet att skydda sig mot säsongsinfluensan.

– Jag brukar åka till Dubai och jag vill skydda mig mot att bli sjuk i samband med det. Egentligen är jag väldigt frisk. Jag åkte skidor tills jag blev 72.

Här kan du läsa mer om influensan.

Fakta

Mellan vecka 40 på hösten och vecka 20 på våren följer Folkhälsomyndigheten influensan och publicerar rapporter.

Influensasäsongen 2013-2014 diagnostiserades 2 581 fall i Sverige. Det var betydligt färre än föregående period. Statistik visar att fler vaccinerar sig än tidigare. Sammanlagt vaccinerades 750 000 äldre personer i landet 2013-2014.

Här kan du följa Folkhälsomyndighetens influensarapport vecka för vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.