Här kommer Bävern

Årets isdjur i Luleå – en bäver

Uppdaterad
Publicerad

Så här ser det ut. Årets isdjur i Luleå.

Sedan 1986 har snökonstnären Hans Englund skapat sina isdjur. Den här gången blev det en bäver. Men nu kan det vara slut om inte någon tar över.

För Hans Englund har bestämt att det här fick bli det sista djuret.

Isdjur i Luleå

– Det tar ordentligt på  mina leder att hålla på med det här, och jag har tänkt länge att jag måste sluta. Nu passar det bra att sluta i år när det är 30-årsjubileum.

Hans Englund är  minst sagt rutinerad och ett djur tar max en vecka att bygga

– Men jag kan tänka mig att vara mentor åt någon, om det finns någon som vill ta vid.

Sista djuret på plats

Och i tjugo graders kyla rullade bävern på förmiddagen in på en vagn till stadsparken i Luleå. Först sattes själva djuret på plats och därefter ska svansen monteras.

– Det kommer kanske också att bli en stubbe och eventuellt ett par små bäverbarn, berättade Hans Englund.

Under årens lopp har Englund skapat såvär rovdjur som småfåglar (fast i onaturlig storlek förstås), samtliga djur ska ju också tjänstgöra som rutschbana för hågade i Luleå stadspark. Ett 30-tal djur har det blivit och med åren och också ett turistmål i kommunen. En säl, en katt, en tupp, en ren, en tjäder, en varg ja till och med en lax har sett dagens ljus i Englunds verkstad strax utanför Luleå.

Läs mer om bävrar här.

På Luleå kommuns hemsida kan du se bilder på alla isdjur genom åren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isdjur i Luleå

Mer i ämnet