Asplöven går som tåget

Publicerad

Asplöven från Haparanda var bottentippat men nu nosar laget på en plats i kvalserien till högsta ligan, SHL, och det med allsvenskans i särklass billigaste spelartrupp.

Asplöven gör nu sin andra säsong i näst högsta hockeyserien, allsvenskan. Enligt experterna skulle man bli strykpojkar men efter 17 omgångar är man 5:a,  bara två poäng från tredjeplatsen. Men kvalserien till SHL-ligan talar man inte om, ännu.

– Vi vet att det är en tuff och tight serie och är medvetna om att vi måste jobba hårt, vart vi slutar får vi se när vi summerar efter 52 omgångar, säger tränaren Per Kenttä.

Tight budget

Asplöven har en spelarbudget på bara 4,5 miljon vilket är särklassigt lägst i allsvenskan. Drygt hälften av spelarna har fått nöja sig med kontrakt på bara sju månader men har ändå valt Asplöven eftersom det är en bra språngbräda.

– De vet att i Asplöven får man en andra chans och sen har vi ett bra samarbete med Luleå Hockey, säger Per Kenttä.

Nystart i karriären

Simon Olsson som spelat i bland annat Rögle, Örebro och Karlskoga säger att han räknar med få mer speltid i Asplöven och därmed en nystart i karriären.

– Jag tyckte det lät som en ny utmaning, tidigare har jag spelat i tippade topplag, här hittade jag gläden för hockeyn så det känns bra, säger Simon Olsson.

Legendarisk släktning

Per Kenttä, tränare i Asplöven, prisar också samarbetet med Luleå Hockey. Asplöven har fått låna flera spelare, bland dem målvakten Joel Lassinantti som var med junior-VM förra säsongen och som nu gjort jättesuccé i Asplöven.

Joel Lassinantti är släkt med den legendariske landshövdingen Ragnar Lassinantti som var Joels farfars bror. Han säger att han inte är en lika bra historieberättare som sin berömde släkting men att han kanske börjar träna på det så småningom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.