Asylboende saknar bygglov

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsbyggnadsnämnden i Haparanda menar att det egentligen inte går att starta asylboendet på Cape East på flera månader för att 26 närboende överklagat beslutet om ett tidsbegränsat bygglov till länsstyrelsen.

Akelius hyr ut Cape East till flyktingföretagaren Bert Karlssons bolag Jokarjo som ska bedriva verksamhet där i minst fem år.

Enligt planerna ska hela anläggningen användas som asylboende och 500 flyktingar ska finnas där.

Samhällsbyggnadsnämnden i Haparanda har sagt ja till ett tidsbegränsat bygglov, men 26 närboende har överklagat beslutet till länsstyrelsen.

På eget bevåg

De närboende menar att det handlar om ett brott mot plan-och bygglagen eftersom detaljplanen för området medger hotell, SPA och konferenser – inte asylboende.

I så fall måste detaljplanen ändras och det brukar ta upp till ett halvår.

Och de närboende är också oroliga över att samhällsbyggnadsnämnden i sitt beslut skrivit att ”det är osäkert hur omgivningen kommer att påverkas”.

Länsstyrelsens handläggare Lisette Apelqvist har ännu inte hunnit börjat jobba med ärendet.

– Men i och med överklagan kommit in så har beslutet om ett bygglov inte vunnit laga kraft och vår handläggning kommer att ta mellan tre till fem månader. Om de ändå startar verksamheten är det helt på eget bevåg eftersom den rättsliga processen inte är färdig, säger hon.

Ett svartbygge

Men trots att en verksamhet utan bygglov är att betrakta som ett svartbygge så går Migrationsverket vidare.

”Om bygglovet avseende ändrad användning av anläggningen överklagats till länsstyrelsen så kommer migrationsverket att fortsätta nyttja anläggningen i väntan på beslut av länsstyrelsen.” skriver Erik Garcia Gådin från Migrationsverket.

Men Kurt Rosendahl (S) ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Haparanda är av en annan mening.

– Egentligen kan man inte starta verksamheten om beslutet om bygglov inte vunnit laga kraft, säger han,

Och om de ändå gör det så blir det alltså konsekvenser i form av dryga böter?

– Om de ändå gör det så måste vi ta upp frågan i samhällsbyggnadsnämnden, säger han.

”SD:are i praktiken”

Men Kurt Rosendahl tycker inte att nämnden agerat fel, utan hänvisar till möjligheten att ge ett tillfälligt bygglov för ett tillfälligt boende i fem år.

– Vi menar att det enligt lagens mening är möjligt och jag är inte orolig över länsstyrelsens handläggning, säger han.

Flyktingföretagaren Bert Karlsson är besviken och förvånad över att bygglovet överklagats.

– Man behöver inget nytt bygglov för det där. Det är ju ett boende och en form av hotellverksamhet, säger han.

Vad säger du om överklagan?

– Det är tråkigt, men folk är negativa till flyktingboenden. Det är de överallt. De flesta är ju sverigedemokrater i praktiken kan man säga.

Tror du att överklagan leder till något?

– Nej, nej. I så fall får de stänga ner hela Sverige för den här bedömningen av bygglov är densamma i hela landet. Jag fattar inte att de orkar hålla på med sådana här grejer. Det kommer ändå inte att leda någonstans, säger Bert Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.