Förhandlingar om Leveäniemigruvan

Uppdaterad
Publicerad

Klarar LKAB att rena utsläppen till kringliggande vatten på ett bra sätt? Det är frågan inför dagens förhandlingar i mark- och miljödomstolen.

Nu kommer avgörandet för att LKAB ska kunna öppna sin tredje gruva i Svappavaarafälten. Men parterna är inte helt eniga. Idag inleddes förhandlingarna i mark- och miljödomstolen i Kiruna.

Naturvårdsverket motsätter sig gruvbolaget LKAB:s ansökan eftersom Naturvårdsverket inte tycker att gruvbolaget kunnat visa att de använder den bästa tekniken för rening av utsläpp till vatten något som LKAB tillbakavisar.

Leveäniemigruvan

En av tre gruvor

Leveäniemigruvan var i drift under åren 1964-1983 när den stängdes på grund av låga malmpriser. Nu när LKAB vill återöppna gruvan är den en av tre gruvor i området. Gruvberget öppnade 2010 och en av de andra gruvorna, Mertainen, har redan fått miljötillstånd och ska öppna hösten-vintern 2015.

Tillståndet för Leveäniemigruvan prövas som en egen del. Naturvårdsverket och länsstyrelsen har gått med på att man inte behöver pröva hela LKAB:s verksamhet i Svappavaara med andra gruvor och förädlingsverk.

Men det bygger på att LKAB kan presentera tillräckligt bra tekniska lösningar för hur de ska begränsa utsläpp av bland annat kväve till vattendraget Liukkattijoki och vidare ut i Torne älv.

– Vattendraget har i dag bara måttlig ekologisk status och LKAB har hittills inte presenterat lösningarna för hur statusen ytterligare inte ska försämras, säger David Berggård vid länsstyrelsen.

Vill ha snabba beslut

LKAB hoppas på ett snabbt avgörande i miljömålet.

– Vi hoppas på en positiv dom och att vi får verkställighetsförordnade så att vi kan ta domen i anspråk och påbörja de kritiska anläggningsarbetena samt efterföljande gruvproduktion, säger Peder Nensén, sektionschef på LKAB:s tillväxtavdelning till lkab.com.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leveäniemigruvan

Mer i ämnet